Followers

Tuesday, December 28, 2010

kenapa Allah temukan kita dgn org yg salah

Memang sakit bila cinta yang kita dambakan selama ini tak dihargai oleh insan yang bernama kekasih, apatah lagi kita dibuang begitu saja. Tapi, itulah juga petanda terbaik untuk diri dan kehidupan kita pada masa akan datang.

 1. Memang Allah sengaja menemukan kita dengan orang yang salah supaya apabila kita bertemu jodoh yg sebenar, masih ada rasa syukur kita pada ketentuan-Nya.

2. Memang Allah sengaja menemukan kita dengan orang yang salah supaya kita dapat menjadi penilai yang baik.

 3. Memang Allah sengaja menemukan kita dengan orang yang salah supaya kita sedar bahawa kita hanyalah makhluk yang sentiasa mengharapkan pertolongan Allah.

 4. Memang Allah sengaja menemukan kita dengan orang yang salah supaya kita dapat kasih sayang yang terbaik, khas untuk diri kita.

 5. Memang Allah sengaja menemukan kita dengan orang yang salah supaya kita sedar bahawa Allah Maha Pemurah dan Penyayang kerana mengingatkan kita bahawa dia bukanlah pilihan yang hebat untuk kita dan kehidupan kita pada masa depan.

 6. Memang Allah sengaja menemukan kita dengan orang yang salah supaya kita dapat mengutip pengalaman yang tak semua orang berpeluang untuk mengalaminya.

 7. Memang Allah sengaja menemukan kita dengan orang yang salah supaya kita jadi manusa yang hebat jiwanya.

 8. Memang Allah sengaja menemukan kita dengan orang yang salah supaya kita lebih faham bahawa cinta yang terbaik hanya ada bersama Allah.

 9. Memang Allah sengaja menemukan kita dengan orang yang salah supaya kita lebih mengenali kehidupan yang tak selamanya kekal.

Wahai sahabat yang kecewa, menderita dan sengsara kerana cinta, fahamilah bahawa kehidupan kita makin sampai ke penghujungnya.Hari esok pun kita sendiri tak pasti sama ada menjadi milik kita. Gapailah keredhaan Allah dengan melaksanakan suruhan-Nya, dan meninggalkan larangan-Nya..

Percayalah sesungguhnya Allah malu untuk menolak permintaan hamba-Nya yang menadah tangan meminta dengan penuh pengharapan hanya kepada-Nya..

ALLAH knows BEST!

4 comments:

ziema said...

yess!!! sangat setuju :)
zima sendiri pernah alami tu.. mula2 rasa macam tertanya2 kenapa la kita yang kena.
tapi ALLAH takkan menguji hambaNYA yang tak layak diuji. right??
just be strong :)

fadhdeela said...

betul!!! sabo k..deela pun tertanya2 dulu nape ALLAH uji deela mcm nie skali tp alhamdullah smuanyer dah terjawab..
ALLAH masih syg kan kita..nak yg terbaikk utk kita..sabo k cayang!

jom singgah: Murah Rezeki Hari Ini

idura zaini said...

ziema : same la kte,kadang2 kte trtanye2 nape Allah uji kte smpai mcm ni skali...dura pown penah alami situasi mcm ni,sakit yg teramat sgt2...dura ngah kuatkan semangat,thanx ya

fadhdeela : thanx dear

idura zaini said...

ziema : same la kte,kadang2 kte trtanye2 nape Allah uji kte smpai mcm ni skali...dura pown penah alami situasi mcm ni,sakit yg teramat sgt2...dura ngah kuatkan semangat,thanx ya

fadhdeela : thanx dear